Matcha ceļvedis

Matchu iegūst no tā paša auga (Camellia Sinensis), no kura iegūst melno un zaļo tēju. Trīs līdz četras nedēļas pirms pirmās ražas, matcha tējas plantācija tiek noēnota - bloķējot saules gaismu, tiek kavēta fotosintēze tējas lapās, neļaujot tējas augā esošajam teanīnam pārveidoties par tanīniem, kas dod tējai rūgto un savelkošo garšu. Rezultātā tējas lapas iegūst umami garšu (umami garša pazīstama arī kā "piektā garša" nozīmē garšīgu, pilnīgu un patīkamu pikantu garšu). Tējas audzēšana ēnā palielina arī hlorofila daudzumu tējas lapās, tējai tādējādi iegūstot spilgti zaļu krāsu.

Kad lapas ir novāktas, tās nekavējoties tiek tvaicētas, kas ilgst aptuveni 20 sekundes. Tas tiek darīts, lai novērstu lapu oksidēšanos, ļaujot tām saglabāt koši zaļo krāsu kopā ar aminoskābēm un citiem uzturvielām. Pirms malšanas, lapas tiek žāvētas un attīrītas no kātiņiem un lapu dzīslām. Tējas lapu malšana tradicionāli tiek veikta speciālās granīta dzirnavās. Process ir lēns - vienā stundā var samalt tikai līdz 30g tējas, jo dzirnavu akmeņi nedrīkst pārāk sasilt, lai neizmainītu tējas aromātu.

Matcha tējas pagatavošana

Ārpus Japānas, matcha tēja bieži tiek iedalīta 3 kategorijās, kas apzīmē matchas kvalitāti, palīdzot labāk orientēties piedāvājumā.

1 ) Ceremonial grade - augstākās kvalitātes matcha no pašām jaunākajām un mazākajām tējas lapiņām. Pēc būtības šis apzīmējums norāda uz tēju, kas tiek izmantota tradicionālajās japāņu tējas ceremonijās. Šo apzīmējumu neizmanto Japānā. Ārpus Japānas šādi apzīmē augstas kvalitātes tēju, tomēr tā kā šī apzīmējuma lietošana nav regulēta, nav arī regulēts kādas kvalitātes tējai tas tiek piešķirts.

2) Premium grade - augstvērtīga matcha zaļā tēja, kas satur jaunas tējas lapas no tējas auga augšdaļas. Šo tēju raksturo svaiga, patīkama garša ar balansētu rūgtumu un tā būs lieliski piemērota ikdienas lietošanai dažādos veidos.   

3) Culinary grade - vienīgā matcha kategorija, kas tiek atzīta arī Japānā. Zemākās kvalitātes matcha, kas tiek iegūta no velākas ražas lapām, kurām raksturīgs lielāks rūgtums. Šīs kategorijas tējas bieži tiek maltas industriālās tērauda dzirnavās, kas nenodrošina tik smalku malumu. Tomēr šī matcha kategorija būs piemērota konditorejas izstrādājumiem, kūkām, cepumiem, kā arī smūtijiem.  

Matcha pagatavošana

MATCHA LATTE

Matcha bļodiņā ielej tikko uzvārītu ūdeni un tajā ieliek matcha slotiņu. Izmērcējot matcha slotiņu karstā ūdenī, mēs pasargājam tās zariņus no salūšanas. Tad izlej ūdeni un bļodiņu izslauka. Ja iespējams, izmanto filtrētu, mīkstu ūdeni.

Bļodiņā caur sietiņu izsijā (izberž) 2 matcha tējkarotes tējas.

Tējai pievieno 60 ml ūdens, kas atdzesēts līdz aptuveni 80C temperatūrai un saputo ar zigzagveida kustībām (apmēram 30s). Uzkarsē pienu (pēc izvēles, tomēr iesaku augu valsts pienu) līdz 60C grādu temperatūrai un nedaudz saputo. Lej krūzē matchu un pievieno pienu.

TRADICIONĀLĀ MATCHA (USUCHA)

Tradicionālajā tējas ceremonijā tiek dzerta 2 veidu matcha - pirmā tēja tiek pagatavota ar nelielu ūdens daudzumu (~40 ml), rezultātā iegūstot biezu, krēmīgu tējas konsistenci. Šo tēju dēvē par 'koicha' jeb biezā tēja. Tējas ceremonijas beigās tiek dzerta 'usucha' - matcha ar lielāku ūdens daudzumu (~70 ml), iegūstot maigāku dzērienu ar vieglu konsistenci. Tādu matcha pagatavošanas veidu visbiežāk arī izmanto ikdienā. 

Matcha bļodiņā ielej tikko uzvārītu ūdeni un tajā ieliek matcha slotiņu. Izmērcējot matcha slotiņu karstā ūdenī, mēs pasargājam tās zariņus no salūšanas. Tad izlej ūdeni un bļodiņu izslauka. Ja iespējams, izmanto filtrētu, mīkstu ūdeni.

Bļodiņā caur sietiņu izsijā (izberž) 1 matcha tējkaroti tējas.

Tējai pievieno 70 ml ūdens, kas atdzesēts līdz aptuveni 80C temperatūrai un saputo ar zigzagveida kustībām (apmēram minūti). Vieglākai tējai, kas nebūs tradicionāla kā Japānā, tomēr vairāk atbildīs garšām, pie kādām esam pieraduši, papildus tējai var pievienot vēl 80 ml ūdens (80C temperatūrā).

AUKSTĀ MATCHA (COLD BREW)

Bļodiņā vai krūzītē ielej tikko uzvārītu ūdeni un tajā ieliek matcha slotiņu. Izmērcējot matcha slotiņu karstā ūdenī, mēs pasargājam tās zariņus no salūšanas. Noskalo slotiņu ar aukstu ūdeni.

Matcha bļodiņā caur sietiņu izsijā (izberž) 2 matcha tējkarotes tējas.

Tējai pievieno 70 ml auksta ūdens. Ja iespējams, izmanto filtrētu, mīkstu ūdeni. Saputo ar zigzagveida kustībām (apmēram minūti). Pievieno vēl 150 ml auksta ūdens vai pienu (lai pagatavotu ledus matcha latte). Lej glāzē, un, ja vēlies, pievieno ledu.